Biserica Franciscanilor
Produs:
Cluj NapocaCategorie:
Biserică
Localizare pe harta

Centrul vechii cetăți, azi Piața Muzeului este dominat de biserica și mănăstirea franciscană. Pe acest loc se afla cândva prima biserică a orașului, construită la sfârșitul sec. XI. începutul sec. XII. În 1241 invazia tătarilor a distrus biserica, care a fost reconstruită probabil între 1260-1290. Ca urmare a ultimelor restaurări, au fost găsite elemente ale bisericii, care arată în ce stil a fost construită biserica. Astfel știm că biserica era construită în stil romanic târziu de tip cisterțian. Probabil a fost o parohie mai mică, pe care în 1390 a primit-o în folosință ordinul benedictian, iar în 1442 tot acest ordin a început să o lărgească în stil gotic, începând în același timp să ridice și mănăstirea.
În martie 1556 protestanții au alungat ordinele religioase vechi din oraș astfel clădirea mănăstirii a pierdut pentru un timp funcția religioasă. Tot în anul 1556 timp de nouă luni a locuit în clădirea mănăstirii regina Izabella a Ungariei. Din 1557 clădirea devine școală in care, din 1568 se predă în spirit unitarian. În 1609 clădirea este dată în folosință reformaților cu sprijinul principelui Báthory Gábor. Datorită instaurării dominației Habsburgilor în 1693 biserica împreună cu mănăstirea este redobândită de catolici, și este dată în folosința iezuiților, care înființează aici școala lor. În 1725 ordinul franciscanilor revine in oraș și iezuiții sunt nevoiți să se mute. În 1728 franciscanii încep restaurarea bisericii, și ridică turnul de 52 de metri înălțime, care este cea mai importantă adăugare în stil baroc. Deasupra intrării se află statuia sfintei fecioare Maria, protectoarea bisericii. Fațada bisericii cuprinde statuia lui Sf. Francisc și Sf. Anton, sculptate de Iohannes Nachtigall. În interiorul bisericii se poate admira o altă capodoperă a lui Nachtigall, și anume amvonul, decorat cu cei patru evangheliști în mijlocul lor cu Isus. Pe coroana amvonului este prezentată urcarea în ceruri a lui Isus. Pe altarul principal se află o copie a unui tablou din biserica Santa Maria Maggiore, din Roma reprezentând pe Sf. Maria. Pe cele două părți ale tabloului se află statuile a două regi maghiari, Sf. Ștefan și Sf. Ladislau.
În interiorul bisericii pe partea sudică au fost create trei capele, sub fiecare fiind înmormântați diferite demnitari ai vremii. Cea mai estică era ținută pentru familia gubernatorului Zsigmond Kornis. Acesta a adus in biserică o operă de artă extrem de prețioasă, creată de un autor necunoscut, reprezentând Mântuitorul răstignit pe cruce. Datorită acestei cruci capela se numește Capela Sfânta Cruce. Celelalte capele poartă numele de Sf. Ștefan și Sf. Iosif.
În mănăstire era biblioteca franciscanilor, care se mândrea cu o colecție de peste o mie de volume. Între 1906 și 1948 aici funcționa tipografia Sfânta Bonaventura, unde se tipăreau reviste religioase precum Lumea catolică și Sfânta Cruce. În 1949 au fost desființate ordinele religioase, iar mănăstirea adăpostește de atunci Școala de Muzică, azi Liceul de Muzică Sigismund Toduță.
Trimite ca loc de intalnire
|
Harti tiparite conexe
|
 ...Detalii
Cluj-Napoca - cartonata Harta orasului, editata în 2006 de firma MICRO MAPPER. Scara: 1:15.000, dimensiunile: 83x59 cm, are coperta cartonata. În medalion centrul...Detalii
|
|